فهرست مطالب

انوار معرفت - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1392)

مجله انوار معرفت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1392)

  • 118 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نخستین سخن؛ بعد تربیتی عرفان اسلامی
    سید یدالله یزدان پناه صفحه 5
  • سیدیدالله یزدان پناه صفحه 7
    اهل معرفت برای تفسیر کریمه های وحی از روشی ویژه بهره می برند که از آن در مجامع علمی با نام های گوناگونی همچون تفسیر عرفانی، تفسیر شهودی و تفسیر رمزی یاد می شود. تفسیر عرفانی یا همان تاویل، در کنار تفسیر ظاهری، روشی برای رسیدن به لایه های باطنی کلام وحی است. در میان نظریات گوناگونی که درباره معنای تاویل قرآن مطرح می شود، اهل معرفت شبیه ترین نظریات را به سخنان اهل بیت دارند.
    تاویل عرفانی انواعی دارد که تاویل طولی و عرضی از جمله آنهاست. هریک از این دو نوع تاویل اصول و مبانی گوناگونی دارند. اهل بیت در اثنای سخنانشان به برخی از این روش ها، اصول و مبانی تفسیر باطنی قرآن اشاره می کردند و در تفسیر و تاویل کریمه های قرآنی آنها را جاری می ساختند، لیکن گروهی از محققان به سبب آشنانبودن با اصول و مبانی تفسیر عرفانی، این نوع تفسیر را با روش و مبانی تفسیری اهل بیت مخالف می پندارند. در این نوشتار بر آن شدیم تا با بررسی برخی روایات که دربردارنده موضوع تاویل اند، و نیز تطبیق مبانی و روش های تفسیر عرفانی با مبانی و روش های تفسیری اهل بیت، این پندار را بزداییم.
    کلیدواژگان: تاویل، روایات معصومان، اهل معرفت، اصول و مبانی، فهم متون دینی، تاویل طولی، تاویل عرضی
  • عبداللطیف عالمی صفحه 25
    مقوله «حرکت» از اندیشه های بنیادین بشری است که همواره مطرح بوده و با رویکردهای فلسفی، کلامی، عرفانی و علمی تحلیل و تبیین شده است. عمیق ترین تفسیر با نگاه فلسفی، در دستگاه وجودشناختی ملاصدرا به نام «حرکت جوهری» ارائه شده است. نقطه مشترک تمام این بررسی ها این بوده که هویت حرکت، مولفه ها و لوازم آن مخصوص نشئه طبیعت است. در این میان، در قرن هفتم با ظهور ابن عربی و شارحان مکتب او، در این عرصه انقلابی رخ داد و نظریه «حرکت حبی» بر پایه وحدت شخصی وجود با الهام از آیات، روایات و کشف حق الیقینی در قالب گزاره های توصیفی و تحلیلی بیان گردید و معلوم شد که حرکت، مطلقا «حبی» بوده و نقطه آغاز آن صقع ربوبی است، گستره آن هم تمام تعینات و ظهورات بوده و حرکت در نشئه طبیعت نمود و جلوه آن است. پذیرش «حرکت حبی» با این رویکرد و دامنه گسترده، با پرسش ها و تردیدهایی مواجه است. این تردیدها سه دسته است: برخی ناظر به اصل حرکت، برخی دیگر ناظر به نقطه آغاز و موطن آن، و برخی نیز ناظر به لوازم و تبعات آن است.
    هدف این پژوهش طرح چالش ها و پاسخ به آنها با روش «تحلیلی و توصیفی» است. با طرح شبهات و پاسخ به آنها، نتیجه این خواهد بود که آموزه «حرکت حبی» با تفسیر ابن عربی با همان هویت حبی، دامنه و نقش ایجادی آن در ظهور تعینات نقش آفرینی خواهد کرد. در مقابل، نظریه حرکت فلسفی مورد تردید واقع خواهد شد.
    کلیدواژگان: حرکت، حبی، کمال، ذاتی، اسمائی، قوه، فعل، استکمال
  • احمد حسین شریفی صفحه 37
    تبیین مقامات و منازل سلوکی از مهم ترین رسالت های علم عرفان عملی است. عارفان تاکنون نتوانسته اند به طور مشخص، تعداد این منازل و مقامات را تا رسیدن به هدف مطلوب مشخص کنند. در این زمنیه، اختلافات فاحشی میان آنان وجود دارد. مدعای این مقاله آن است که این اختلافات را هرگز نمی توان نشانه سلیقه ای یا ذوقی بودن این بحث دانست، بلکه به دلایل گوناگون، می توان گفت: ماهیت علم عرفان عملی چنین اقتضایی دارد. علل فراوانی برای توجیه چنین اختلافاتی می توان ذکر کرد. اختلاف در ذکر اجمالی یا تفصیلی، اختلاف در اصلی یا استطرادی بودن طرح مقامات، اختلاف در مبدا و منتهای سلوک، توجه به وضعیت سوال کننده، اختلاف در معیار و بنیان ترتیب بندی، تنوع و تعدد تجربیات سلوکی عارفان، اصالت دادن یا اصالت ندادن به اعداد خاص مثل هفت و چهل و صد و هزار، و خلط میان مقامات و حالات را می توان از اهم دلایل اختلاف در تعداد و ترتیب ذکر مقامات و منازل سلوکی دانست..
    کلیدواژگان: عرفان، عمل، مقام، منازل، حالات، سلوک
  • علیرضا کرمانی، محمد محمودی صفحه 49
    «وحدت متعالی ادیان» بر آن است که ادیان دارای دو بعد ظاهری و باطنی اند و اگرچه در ظاهر متعددند، در باطن واحدند. اختلاف در ظاهر ادیان لازم و ضروری است، اما در باطن اختلافی نیست. ادیان زنده دنیا همگی از حقانیت برخوردارند و هر دینی تا زمانی که بدان عمل می شود نسخ نشده و راهی است به سوی حقیقت. قایلان به این نظریه، یعنی سنت گرایان، مدعی اند عارفان نیز بر همین عقیده اند و برای اثبات ادعای خود، شواهدی از گفته های آنان ارائه می کنند. نوشتار حاضر با رویکرد انتقادی نسبت به دیدگاه سنت گرایی، درصدد است با نگاهی جامع به مبانی و نظام فکری هر دو گروه، انتساب اندیشه «وحدت متعالی ادیان» به عارفان را ارزیابی نموده، دیدگاه عارفان را تبیین کند و تحلیل صحیحی از سوءبرداشت ها ارائه نماید.
    کلیدواژگان: وحدت، ادیان، سنت، عرفان، حقانیت، نسخ
  • حسن بوسلیکی صفحه 69
    بحث از استاد اخلاق، یکی از زمینه های پرچالش در تربیت معنوی است. سوالات فراوانی در این زمینه، در اذهان طالبان طریق معنویت وجود دارد. این مقاله، به روش کتابخانه ای برای پاسخ به دو سوال زیر صورت گرفته است: آیا برای رشد معنوی مراجعه به استاد ضروری است؟ استاد و راهنمای رشد معنوی، چه کارکردهایی دارد و چه انتظاراتی باید از او داشت؟
    در پاسخ به سوال اول، پس از بررسی ادله موافق و مخالف، این نتیجه به دست آمد که مراجعه به استاد ضروری است. در پاسخ به سوال دوم، سه محور اصلی شناسایی شد: معرفت افزایی، ایجاد شوق و دستگیری عملی. البته ذیل هر کدام از این سه گانه، وظایف و کارکردهای جزئی تری نیز شناسایی و معرفی شدند.
    کلیدواژگان: رشد معنوی، سیر و سلوک، استاد اخلاق، پیر طریقت، سالک
  • رسول مزرئی صفحه 91
    ظهور و گسترش طریقه ها و سلسله های صوفیه در دامان تصوف اسلامی، این پرسش را رقم زد که چگونه روح تصوف اسلامی که زهدورزی فردی و سلوک باطنی است، با حقیقت طریقه ها و سلسله های صوفیه، که پدیده ای اجتماعی است، سازگاری دارد؟ این ناسازگاری ظاهری سبب شد برخی محققان پیدایی و ظهور اجتماعی طریقه های صوفیانه را معلول عواملی خارجی و بیگانه با ظرفیت های تصوف و عرفان اسلامی، همچون ارتباط صوفیان با گروه های معنویت گرای دیگر ادیان و مکاتب و مذاهب بدانند.
    بررسی شواهد تاریخی نشان می دهد که مهم ترین دلیل زمینه ساز بروز و ظهور طریقه ها و سلسله های صوفیه، ویژگی های نهفته در بعد تربیتی تصوف، به ویژه رابطه ارادت میان مرید و مراد است؛ در واقع، لوازم و ویژگی های نهفته در نهاد این بعد، در بستر تکامل خود، تصوف را که جریانی فردی بود و بر محور زهد می چرخید، به پدیده ای اجتماعی و گروهی، که آداب و رسوم فراوانی داشت، تبدیل ساخت و سبب ایجاد نخستین گروه های جمعی صوفیان شد. در گذر زمان، این گروه ها و فرقه های نخستین، متاثر از چند عامل مهم دیگر، از جمله گرایش عامه به سوی تصوف و وضع آداب و رسوم خانقاهی، به قواره طریقت ها و سلسله های امروزی درآمدند.
    کلیدواژگان: طریقه های صوفیه، عوامل ظهور، بعد تربیتی، رابطه ارادت، مریدی و مرادی، مستحسنات صوفیه
  • الملخص
    صفحه 107
|
  • Seyyed Yadullah Yazdanpanah Page 7
    People of knowledge use a particular method to interpret the magnificence of revelation, which, in scientific circles, is called with difference names such as mystical interpretation, intuitive interpretation and symbolic interpretation. Mystical or esoteric interpretation, along with exoteric interpretation, is a way to achieve the inner layers of revelation. Among the different theories on the meaning of esoteric interpretation of the Quran, the theories proposed by the people of knowledge are the most similar ones to the words of Holy Prophet's family. Mystical interpretation has different types including longitudinal and horizontal ones, each with different principles and foundations. Infallible Imams indirectly pointed to some of the methods, principles and foundations of esoteric interpretation of the Quran and used them to interpret and expound the inner meanings of Quranic magnificence. However, some researchers, due to their unfamiliarity with the principles and foundations of mystical interpretation, imagine that this type of interpretation contradicts with Infallible Imam's interpretive method and principles. The present paper seeks to eliminate this imagination through reviewing some traditions which deal with esoteric interpretation and comparing the principles and methods of mystical interpretation with infallible Imam's interpretive principles and methods.
    Keywords: esoteric interpretation, infallible Imam's hadiths, people of knowledge, principles, foundations, understanding religious texts, longitudinal esoteric interpretation, horizontal esoteric interpretation
  • 'Abdullatif Alemi Page 25
    The category of "movement" is one of the fundamental human thoughts which has always been discussed, analyzed and explained through philosophical, theological, mystical and scientific approaches. The most profound philosophical interpretation is presented in Mulla Sadra's ontological system, called "substantial movement". All these studies share the point that the nature, components and requirements of movement are specific to the state of nature. In the meantime, the advent of Ibn Arabi and commentators of his school in 7th century ('AH') caused a great development in this field and the theory of "Movement of the ardent desire" was explained in the form of descriptive and analytical propositions and on the basis of individual unity of existence, inspired by Quranic verses, hadiths and unveiling through knowledge by personal experience. It became clear that movement is absolutely "based on ardent desire", its starting point is divine areal region, its scope is all determinations and appearances, and its symbol and manifestation is movement in the state of nature. The acceptance of the idea of "movement of the ardent desire" with such an approach and scope is faced with some questions and doubts. These doubts are divided into three groups: some are related to the nature of movement; others are related to its starting point; and still others are related to its requirements and consequences. Using an analytical-descriptive method, the present paper seeks to discuss and respond to these challenges, which leads to the fact that the scope and affirmative role of the doctrine of "movement of the ardent desire" play role in the manifestation of determinations, based on Ibn 'Arabi's interpretation with the very out-of-ardent-desire identity. On the contrary, the theory of philosophical movement will be called into doubt.
    Keywords: movement, out of ardent desire, perfection, essential, nominal, strength, act, perfecting
  • Ahmad Hussein Sharifi Page 37
    One of the most important missions of mysticism is to explain the stations and stages of mystical journey. So far, mystics have not been able to determine explicitly the number of stages and stations of the path of achieving the ideal aim. There are great differences among them in this regard. The present paper claims that these differences can never be regarded as the sign of the fact that this issue is based on personal preference or inclination; rather, based on different reasons, it can be said that the nature of practical mysticism requires as such. Many reasons can be offered to justify these differences. Difference in invocation in undifferentiated mode or in differentiated mode, difference in authenticity or digressiveness of discussing about stations, difference in beginning and end of mystical journey, taking into consideration the status of one who asks, difference in the criteria and basis of ordering, variety and multiplicity of mystic's experiences of mystical journey, giving or not giving authenticity to particular numbers such as seven, forty, one hundred and thousand, and confusion between stations and conditions can be regarded as the most important reasons for difference in number and order of stations and stages of mystical journey.
    Keywords: mysticism, practice, stations, stages, conditions, mystical journey
  • Ali Reza Kermani, Mohammad Mahmudi Page 49
    The theory of "transcendent unity of religions" holds that religions have two external and internal dimensions and are one in internal dimension in spite of multiple external dimensions. Difference in external dimension of religions is necessary, but there is no difference in internal dimension. The existing religions of the world all have legitimacy and each religion is a way towards truth and is not abrogated as long as it is practiced. Those who believe in this theory, i.e. traditionalists, claim that mystics have the same belief and provide some evidence extracted from mystic's words to prove their claims. Using a critical approach to traditionalist's view, the present paper seeks to evaluate the attribution of the idea of "transcendent unity of religions" to mystics, elaborate on their view and provide a correct analysis of misunderstanding through a comprehensive look at the principles and thinking system of both groups.
    Keywords: unity, religions, tradition, mysticism, legitimacy, abrogation
  • Hassan Busaliki Page 69
    The issue of master of morality is one of the most challenging fields in spiritual education. The seekers of spirituality pose many questions in this regard. Using a library method, the present paper seeks to answer two questions as follows: is it necessary to consult a master in spiritual development? What are the functions of master and guide of spiritual development and what should be expected from him? Regarding the first question, the opposing and agreeing arguments were reviewed which resulted in the fact that it is necessary to consult with a master. With regard to the second question, three main pivots were recognized: adding to knowledge, arousing desire and practical assistance. Of course, more specific duties and functions were recognized and defined under each of these three main pivots.
    Keywords: spiritual development, mystical journey, master of morality, Sufi master, wayfarer
  • Rasool Mazraii Page 91
    The formation and advent of Sufi orders and chains within the realm of Islamic Sufism poses the question how the spirit of Islamic Sufism, which is personal asceticism and inner mystical journey, is compatible with the reality of Sufi orders and chains which are social phenomena. This apparent incompatibility has made some researchers to attribute the social formation and advent of Sufi orders to such factors as Sufi's relationships with spiritualist groups of other religions, schools and sects, which are external and strange to the capacities of Islamic mysticism and Sufism. However, the review of historical evidence indicate that the most important reason for the formation and advent of Sufi orders and chains is the features which lie in the educational dimension of Sufism, especially its most important teaching, i.e. devotional relationship between devotee and the desired. In fact, the requirements and features lied in the nature of this dimension, in its evolutionary path, turned the Sufism, which was a personal affair centered on asceticism, into a social and collective phenomenon which had many manners and disciplines. Over the time, these early groups and sects, under the influence of some other important factors such as popular inclination towards Sufism and devising the manners and disciplines of Sufi monastery, turn into the present Sufi orders and chains.
    Keywords: Sufi orders, Sufism, factors of advent, educational dimension, devotional relationship, devotee, the desired, the aspects of Sufism which are approved as good